Het "Blauwe uurtje"

iso 200 / EV0,7 / F5 / 5s / 17:31 uur
Klik op de foto's, dan krijg je een groter formaat te zien!

Bij Vink Academy kun je veel tips vinden over fotografie. Ook wordt er een challenge gegeven, dit keer 'het blauwe uurtje'. Dat is de tijd na zonsondergang en het moment dat het echt donker wordt, dan wordt de hemel eerst blauw.

Laatst heb ik een uurtje doorgebracht bij de molen in Lobith, gewoon om eens uit te proberen of dat zou gaan lukken, een foto maken die dan zo blauw zou gaan worden... Gewapend met handschoenen, muts en statief heb ik tientallen foto's gemaakt op verschillende tijdstippen, met verschillende belichtingstrapjes, sluitertijden en diafragma's.

Hieronder laat ik een aantal foto's zien waarmee je kunt zien wat voor effect bepaalde instellingen hebben:

iso 400 / EV0 / F16 / 1/4s om 16:47 uur, het moment waarop officieel de zon onder zou gaan maar naar mijn idee was het nog behoorlijk licht.

iso 400 / EV0 / F2,2 / 1/15s om 17:13 uur
"Vroeger" zou ik tevreden zijn geweest met bovenstaande foto. Waarschijnlijk zonder statief ook redelijk scherp te krijgen. Op de foto hieronder is te zien wat voor effect een iets langere sluitertijd geeft, nog steeds op iso 400:
iso 400 / EV0 / F8 / 1s om 17:17 uur

iso 200 / EV0 / F16 / 15s om 17:23 uur
De foto hierboven is met iso 200 gemaakt en extreme waardes voor het diafragma (F16) en de sluitertijd (15 seconden). Wow! Maar, wie weet of het nóg blauwer wordt, het blauwe uurtje ...
iso 200 / EV0 / F10 / 6s om 17:24 uur
Bij de foto hierboven is de sluitertijd iets minder lang, meer dan gehalveerd, van 15 seconden naar 6 seconden. 
iso 200 / EV1 / F5,6 / 4s om 17:25 uur
Bij de foto hierboven heb ik de belichting aangepast en op +1 ingesteld, overbelichting. Het diafragma op 5,6 ingesteld waardoor de sluitertijd 4 seconden werd. Het geeft een frisse, heldere foto.
iso 200 / EV1 / F7,1 / 8s om 17:28 uur
Bij de foto hierboven heb ik het diafragma kleiner gemaakt waardoor de sluitertijd automatisch langer zou worden, 8 seconden. Een mooie diepere blauwe kleur komt er te voorschijn.
iso 200 / EV0,7 / F5 / 5s om 17:31 uur
Dit is de laatste foto, belichtingstrap iets teruggezet naar +0,7 en met een diafragma van 5 en een sluitertijd van 5 seconden geeft dit naar mijn smaak dan de foto met het mooiste blauw. Maar hier zijn heel wat uurtjes foto's kijken aan vooraf gegaan en eerlijk gezegd zijn ook de foto's die net een ander diafragma hebben met sluitertijd even mooi, de verschillen zijn dan niet zo heel groot en smaken verschillen.

Een hele ervaring, foto's maken met het blauwe uurtje en een hele openbaring wat voor moois er eigenlijk tevoorschijn komt als je foto's maakt net na zonsondergang en voor het donker wordt!

(De lichte plek rechts onderin de foto's komen door een straatlantaarn. Ik heb de foto's alleen bijgesneden, hooglichten bijgesteld en verder niets met kleur o.i.d. gedaan en dus ook niet het hoekje rechtsonder iets blauwer gemaakt wat natuurlijk goed gekund had).


3 opmerkingen:

Jeany zei

Oh ik had er graag met mijn statief naast gestaan, wat super leuk en mooi gedaan en wat fijn dat je alle waardes erbij zet. Mooooooiiiie foto's , echt prachtig, ik vind die met dat mooie diepe blauw het mooiste.

Regina zei

Prachtig wat een mooie foto's.

Senna T. zei

Erg mooie foto's!